Köyümüz Hakkında

A.KÖYÜMÜZÜN DOĞAL DURUMU

Köyümüz Bahçesaray, Konya ilinin, Sarayönü ilçesine bağlıdır. İlçemiz Sarayönü'ne 19 km, Konya'ya da 32 km uzaklıktadır. Konya merkez Selçuklu ilçesine ise 15 km uzaklıktadır.

Bahçesaray Köyü il ve ilçe arasında kara ulaşımını sağlayan asfalt yola 1 km uzaklıkta ve yolun batı yönünde, dağın eteğine kurulmuş, tipik bir Anadolu köyüdür.

Bahçesaray Köyü bağlı olduğu Sarayönü ilçesinin güneydoğu yönünde, ilimiz Konya'nın ise kuzeybatı yönünde yer alır. İlçe ve il sınırının birleşim yerinde kurulduğundan ilçemiz ve ilimize bağlı komşularla çevrilidir. Batımızda ilimize bağlı Sızma Köyü Mahallesi, kuzeyinde ilçemize bağlı Kurşunlu Mahallesi, kuzeydoğusunda Ertuğrul Köyü Mahallesi ve Dağdere Köyü Mahallesi , güneyinde ise ilimize bağlı Bağrıkurt Köyü Mahallesi bulunmaktadır.

Bahçesaray; idari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra mahalle olmuştur.

Günümüz koşullarına uygun yapılan evlerle birlikte;, toprak, damlı, kerpiçten yapılan evleri de vardır. Hemen hemen her evin önünde avlu ve bahçesi bulunmaktadır.Son zamanlarda mahallemize gerek köy dışından gerek köy içerisinden ahalinin yapmış olduğu yazlık ve bağ evleri de vardır.

Mahallemizde 90 civarında hane yaşamakta olup. 519 kişilik bir nüfusa sahiptir.(2019)

Bahçesaray Mahallesinde Boğaz adı verilen tepeden doğup; güneybatı ve güneydoğu yönlerini dolaşarak, ilçemizin Başhüyük Mahallesindeki sulara karıştığı bilinen ve Kaşaltı adı verilen bir dere vardır. Düzensiz akan bu dereden sulama işlerinde yararlanılmaktadır.

Köyün etrafını çevreleyen bir çok dağ ve tepe bulunmaktadır. Güneyinde en yüksek dağı olan Karadağ; güneybatısında Kırağınbaşı, Dumlu Tepesi, Armut Çukuru; kuzeybatı yönünde Ortakale, Gölünbaşıkale; kuzeyinde Alaçalı; kuzeydoğusunda ise Çakmaklı Tepe ile Han Tepesi bulunmaktadır.

B.KÖYÜN TARİHİ VE KURULUŞU

Bahçesaray Mahallesi topraklarında eskilerden Rumlar yaşarmış. Rumlar buraya "Nevinne" derlermiş. Rumların elinden alınan köyümüz toprakları Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında "Bahçesaray" adını almıştır. Rumlara ait kale kalıntılarından ve önündeki bahçelik alanlardan esinlenerek bu isim verilmiştir. Sarayönü ilçesine bağlanmadan önce,  Konya iline bağlı olan Sızma Mahallesinin merası durumundayken, arazi ve mülkiyetlerinin uzaklığı nedeniyle oradan gelen ailelerce 1893 yılında köy haline getirilmiştir. Daha sonraları ise 1959 yılında, Sarayönü Kasabasının ilçe olmasından sonra buraya bağlanmıştır.

Rumlara ait birçok tarihi eser vardır. Bunların en önemlileri kalelerdir. Köyün etrafında yıkıntı durumunda olan üç kale bulunmaktadır. Bunlar; Nevinne, Ortakale, Karekale'dir. Kazılar ve araştırmalar sonucunda yazılı ve şekilli kalıp, kesme ve ya sütun taşlar ile kırmızı topraktan yapılmış tuğlalar çıkarılmıştır. Bu gün bile bu tuğlaların yapıldığı ocaklar dağın tepesine çıkıldığında gözükmektedir. 

C.EKONOMİK DURUM

Bahçesaray Mahallesinde tarımcılık ve hayvancılık yapılmaktadır. Köyümüzde tahıl ürünleri yetiştirilmektedir.Ayrıca bağ ve bağcılık gelişmiştir. Son zamanlarda kurulan birçok bağ evi vardır. Sebze, meyve ve hobi bahçeleri de vardır. Köyümüzün yakınlarında bulunan mantar fabrikasında birçok çalışanı vardır. Ayrıca Selçuk Üniversitesi çeşitli sektörlerde çalışanları da oldukça vardır.

D.SAĞLIK DURUMU

Bahçesaray Mahallesinde, şu anda faal sağlık ocağı bulunmaktadır. Halihazırda hemşirelerimiz vardır. Haftada bir gün mahallemize doktor gelmektedir.  Sağlık ekipleri köyümüze gelerek başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere doğum, aşı, sağlık taramaları ve bulaşıcı hastalıklar konularında gerekli yardımı yapmaktadırlar.

E.EĞİTİM DURUMU

Bahçesaray Mahallesinde okuma-yazma oranı oldukça yüksektir. Köyde bir tane ilkokul bulunmaktadır ve bünyesinde anasınıfı da vardır. Okul 1965 yılında eğitim-öğretime açılmıştır. Öğrenci mevcudu yıllara göre değişiklik göstermekte olup anasınıfı dahil 30-40 arasında değişmektedir. 1. ve 2. sınıflar bir grup 3. ve 4. sınıflar bir grup olmak üzere birleştirilmiş eğitim verilmektedir.

Ortaokul ve Lise düzeyinde öğrenciler taşımalı olarak Sarayönü ilçesine gitmektedirler. Köyümüzde çeşitli yerlerde öğrenim gören Üniversite öğrencileri de vardır.

F.YÖNETİM DURUMU

Köyde yönetim işleri muhtarlıkça yürütülmektedir.

G.ULAŞIM DURUMU

Köyde ulaşım kara yoluyla yapılmakta olup, köy halkının ulaşımı sağlayacak düzenli çalışsan bir taşıt yoktur. Genel olarak 1 km yakınından geçen Konya - İstanbul karayoluna çıkılarak ulaşım araçlarına biniliyor.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 14  kişi beğendi